Vrije tijd

Waarom je epoxy lijm zou moeten kopen

Ben je een echte klusser en heb je nog geen epoxy lijm in huis? Dan wordt het tijd om het aan te schaffen. Deze speciale lijm is multifunctioneel en kan gezien worden als onmisbaar binnen je gereedschapskist. Epoxy lijm is zo bijzonder, omdat het zeer krachtige en ijzersterke verbinding kwaliteiten heeft. 

 

Waar gebruik je epoxy lijm precies voor?

Een vraag die veel gesteld wordt is waar je epoxy lijm precies voor gebruikt. Epoxy kan gezien worden als je grootste vriend tijdens het klussen in je huis. Normaal gesproken heeft epoxy een redelijk hoge sterkte en heeft het een lage flexibiliteit. Dat zorgt ervoor dat het goed bestand is tegen allerlei soorten oliën en oplosmiddelen. Daarnaast heb je weinig krimp bij het uitharden. Met deze speciale lijm kun je hoge belastbare verbindingen maken en de lijm kan worden vervangen door de gewone bevestigingsmiddelen zoals schroeven en klinknagels. Verbind je twee onderdelen met elkaar door middel van de lijm dan spreekt men van een structurele verbinding. Het is zelfs zo dat je met epoxy lijm planken aan je muur kunt ophangen. Dat betekent geen gedoe meer met spijkers en schroeven. Ook is het mogelijk om zonder al te veel problemen objecten zoals een surfboard aan elkaar te lijmen. 

 

Wat is epoxy lijm precies?

Epoxy kan gezien worden als een taaie en harde chemische hars. Er zijn uiteraard meerdere harssoorten te vinden op de markt zoals polyester en vinylester. Maar epoxy is speciaal en uniek ten opzichte van andere hars. Het is superieur op het gebied van weerstand en hechting tegen water en chemicaliën. Epoxy lijm ontstaat door een chemische reactie tussen twee verschillende componenten en lijkt door z’n vorm een beetje op de hars van een boom. Veel mensen besluiten epoxy kopen voor het lijmen van tegels, maar er zijn genoeg andere mogelijkheden. Wil je epoxy gaan gebruiken let dan wel dat dit een chemische substantie is. Voor het milieu is het dus niet heel goed en af te raden om overal voor te gaan gebruiken. Maar wil je iets stevigs hebben om te lijmen dan is het aan te raden om epoxy te kopen.

 

Hoe zit het met de droogtijd van epoxy lijm?

Zoals bij alle andere lijmen moet ook epoxy drogen. Is het rond de 20 graden en is de menging goed houdt dan rekening met een droogtijd van tussen de 12 en 24 uur. Een koude omgeving heeft invloed op de droogtijd, dus daar moet je wel even rekening mee houden. Ook van invloed op de droogtijd is de laagdikte. Minder bepalend dan de temperatuur van de omgeving, maar wel iets om rekening mee te houden. Dikkere lagen epoxy hebben een langere droogtijd nodig.