Gezondheid

Alles wat je moet weten over Shea Butter

Er zijn veel middeltjes tegenwoordig die je met van alles kunnen helpen. Ze maken je gezonder, zorgen ervoor dat je beter herstelt en ga zo maar door. De een is wat chemischer dan de ander, en weer een ander heeft een geheel natuurlijke oorsprong. Over het algemeen wordt natuurlijk gezien als beter, voor shea butter gaat die vlieger ook op. We vertellen je daarom in deze blog alles wat je moet weten over shea butter. Pas wel een beetje op, want na het lezen hiervan ren je naar de winkel voor shea butter kopen

Wat is shea butter?

Allereerst is het wel even handig om uiteen te zetten wat shea butter is. Het is, zoals de naam al zegt, een soort boter. Wanneer het op een normale temperatuur is, is het vrij vast en totaal niet smeerbaar. Je kunt het daarom zien als een soort wax; je kunt het pas gebruiken na een beetje wrijven in je handen. Shea butter bevat vele vitaminen en dit maakt het een veelgebruikt middel voor van alles en nog wat. 

Hoe wordt het gemaakt?

De shea butter wordt gewonnen uit de noten van een sheaboom, ook wel de Karité boom genoemd. Deze boom groeit eigenlijk alleen op de savanne in Afrika en dan ook in een heel specifiek gebied op de savanne. Hij groeit alleen op een strook van zo’n 300 kilometer breed en loopt ongeveer van Burkina Faso tot aan Ghana. De bevolking daar verwerkt de shea butter met de hand tot wat jij en ik in de winkel kunnen vinden. Het is een hele bijzondere boom en deze eigenschappen geeft hij dan ook mee aan de shea butter. De shea butter ruikt een beetje naar noten, dat is niet gek want je hebt net gelezen dat het uit noten gewonnen wordt.  

Hoe wordt het gebruikt? 

Shea butter bevat, zoals hierboven al even genoemd, veel vitaminen. Hieronder vallen vitamine A, vitamine E en vitamine F. Deze hoge hoeveelheid vitaminen maakt dat shea butter heel geschikt is om de huid te voeden en te hydrateren. Dit is dan ook de reden dat het veel in allerlei verzorgingsproducten wordt verwerkt. Helaas is dit geen pure, maar ontzettend bewerkte shea butter. Dit heeft nauwelijks effect en daarom kun je maar beter onbewerkte en natuurlijke shea butter gebruiken. Als je dit onbewerkt gebruikt, bevordert dit sterk het herstellende vermogen van je huid. Dit is niet gek, want de sheaboom of wel de Karité boom wordt ook wel de Boom des Levens genoemd.