Gezondheid

Ga je binnenkort op reis? Vergeet je vaccinaties dan niet te checken

Wanneer we op vakantie gaan denken we vooral aan de spullen die we mee moeten nemen. Onze kleding, boeken, tijdschriften en schoenen. Maar vaak wordt er vergeten te kijken naar vaccinaties of papieren die nodig zijn voor de reis. Er zijn namelijk heel wat landen die bepaalde voorwaarden en eisen stellen wanneer je het land binnenkomt. Zoals bijvoorbeeld een visa voor wanneer je langer dan een maand verblijft in een land. Het land wil dan vaak weten voor hoelang je blijft en wat je in het land komt doen. Zo weten ze of je er gaat werken of reizen of dat je er voor je studie voor een aantal maanden verblijft. Door de pandemie van de afgelopen jaren is ieder land extra voorzichtig geworden. We hebben toen kunnen zien hoe snel het kan gaan. Dit wil elk land kosten wat het kost voorkomen, zodat het niet meer op zulke grote schaal voorkomt. Daarom wordt er tegenwoordig ook goed gecheckt op vaccinaties.

Rijksvaccinatieprogramma

Als kind krijgen we veel vaccinaties via het rijksvaccinatieprogramma. Ongeveer elk kind in Nederland krijgt deze prikken. Hiermee zijn we voor een bepaalde tijd beschermt tegen 12 ernstige infectieziekten: bof, difterie, hepatitis B, Hib-ziekten, HPV-kanker, kinkhoest, mazelen, meningokokkenziekte, pneumokokkenziekte, polio, rodehond, tetanus. De vaccinatie meningokokken zit pas vanaf 2018 in het rijksvaccinatieprogramma, er is al een grote inhaalslag geweest voor jeugdigen van 14 jaar. Maar is nog steeds een grote groep mensen in Nederland niet beschermt tegen een infectie met meningokokken. Meningokokken staan ook wel bekend om meningitis of hersenvliesontsteking en is een ernstige infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. In Nederland komen er 5 soorten meningokokken voor: A, B, C, W en Y. Veel van ons dragen de bacterie bij zich zonder er ziek van te worden. Wanneer het in onze bloedbaan terecht komt kunnen er ernstige verschijnselen optreden. De bacterie kan van mens op mens worden overgedragen via kleine druppeltjes. 

Reisvaccinaties

Maar vaak als we op reis gaan hebben we andere vaccinaties nodig. Het rijksvaccinatieprogramma is gekomen voor kinderen in Nederland en beschermt ons zo tegen infectieziekten die voorkomen in het gebied waar wij leven. In andere landen zijn dit weer andere ziektes en bacteriën. Zij zijn tegen andere ziektes en bacteriën beschermt dan wij. Het is daarom belangrijk om te kijken welke ziektes er voorkomen in het land van bestemming. Vaak kan je eenvoudig vinden welke vaccinaties verplicht zijn en welke aanbevolen worden. Een bekende ziekte die we bijna overal in de wereld tegenkomen behalve in West-Europa, Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland, is geelzucht. Dit is een ontsteking aan de lever die zeer besmettelijk is. Hier moet je vaak verplicht een vaccinatie hepatitis A nemen. Kortom het is goed om je vaccinaties te checken voordat je op vakantie gaat. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.