Wonen

De voor- en nadelen van het gebruik van infrarood verwarming

Infrarood verwarming gebruiken in uw huis is een goed alternatief voor vloerverwarming of radiatoren. Dit soort verwarming is heel goed geschikt in ruimtes waar er geen CV leidingen doorheen lopen en kan een goedkope oplossing zijn. Wat zijn nu de voordelen van infrarood verwarming en welke nadelen komen erbij kijken?

De voordelen van infrarood verwarming

Er zijn een aantal voordelen als u besluit om infrarood verwarming in uw huis te nemen. Ten eerste verwarmt infrarood verwarming objecten in plaats van lucht. Dit wordt gedaan via een straling en voelt hetzelfde aan als zonnewarmte. Test altijd even in een showroom of u dit aangename warmte vindt. Ten tweede reageert infrarood verwarming heel snel en is daardoor te vergelijken met een traditioneel CV systeem. Ten derde zijn de infrarood panelen los aan te sturen en zijn daarmee een ideale vorm van een decentrale verwarming. U kunt de panelen op diverse plekken in het huis zetten. Tot slot zijn de panelen van infrarood verwarming licht en dun. Ze nemen weinig ruimte in beslag en daardoor bespaart u dus veel ruimte. Overigens zijn de panelen ook heel mooi te verwerken in uw interieur.  

De nadelen van infrarood verwarming

Wat u als nadeel kunt zien van Infrarood verwarming is dat elektriciteit nog altijd duurder is dan gas. Het kostenverschil tussen gas en elektriciteit wordt met het jaar minder en men is steeds beter in staat om elektriciteit op een duurzamere en goedkopere manier op te wekken. Heeft u zelf zonnepanelen op het dak liggen dan zijn infrarood panelen wel erg interessant. Ander nadeel is dat als u een grote vrijstaande woning heeft het noodzakelijk kan zijn om een groter netaansluiting aan te vragen. Dat komt omdat het vermogen van infrarood verwarmen zo groot is dat u meer vermogen van het net nodig hebt. Dit kan leiden tot meer maandelijkse kosten in het vastrecht. 

Waar moet u opletten tijdens het aanschaffen van infrarood verwarming?

Brengt voor aanschaf eerst in kaart hoe u de infrarood verwarming wilt plaatsen. Is dat met panelen aan de muur of plafond, of is dat via wand- of vloerverwarming? Daarnaast is het van belang om te bepalen welke ruimte u wilt verwarmen. En ook hoe u de aansturing geregeld wilt hebben. Laat u op dit soort punten adviseren door een expert in infrarood verwarming. Wilt u zeker van uw zaak zijn dan is het slim om eens naar een showroom met infrarood verwarming te gaan of langsgaan bij vrienden of familie. Het kan zijn dat u de warmte van infrarood panelen niet prettig vindt. Test daarom altijd van te voren eerst even uit.